De Zwitserse bank UBS heeft de in problemen geraakte branchegenoot Credit Suisse overgenomen. Dat akkoord werd bereikt nadat het bod was verhoogd tot bijna 2 miljard euro, aldus zakenkrant The Financial Times.

De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde de deal zondagavond en maakte tevens bekend ter wille van de liquiditeit garant te staan voor een lening van maximaal 100 miljard Zwitserse frank (ruim 101 miljard euro).

UBS koopt Credit Suisse tegen forse korting

De overname betekent dat UBS, geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, fors minder betaalt dan de marktwaarde waarop Credit Suisse vrijdag eindigde. Die was ongeveer 7,5 miljard Zwitserse frank.

UBS werd door de Zwitserse autoriteiten aangespoord nog dit weekeinde tot overeenstemming te komen, voordat de beurs maandagochtend weer opengaat. Zo konden beleggers gerust worden gesteld en paniek op de markten worden voorkomen. Met de fusie hoopt de overheid het vertrouwen in de bankensector van het Alpenland te herstellen. Eerder zou UBS nog 1 miljard dollar hebben geboden, maar dat vond Credit Suisse te laag.

De Financial Times meldde eerder al dat de Zwitserse regering met noodmaatregelen een versnelde overname van Credit Suisse door UBS mogelijk wilde maken. UBS had onder de Zwitserse regelgeving normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd moeten geven zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen kon die consultatieperiode worden overgeslagen.

Ralph Hamers kan aan de slag met grote reorganisatie

De overname van Credit Suisse luidt waarschijnlijk een grote banenreductie in bij beide banken. Door het samengaan van de Zwitserse concerns ontstaan er namelijk veel dubbele functies. UBS-topman Hamers zal dus flink moeten gaan reorganiseren bij de fusiebank.

De twee kredietverstrekkers hadden eind vorig jaar samen bijna 125.000 mensen in dienst. Zelfs voor de miljardendeal met UBS zondagavond werd beklonken was Credit Suisse al bezig met het schrappen van 9000 banen in een poging zichzelf er weer bovenop te krijgen.

Hoeveel medewerkers er precies ontslagen zullen moeten worden is volgens UBS nog niet te zeggen. Maar de bank heeft al wel erkend dat het waarschijnlijk om een aanzienlijk aantal gaat. Vakbonden in Zwitserland hebben UBS al opgeroepen om de ontslagen tot een "absoluut minimum" beperkt te houden.

UBS is van plan de jaarlijkse kosten van het gecombineerde bedrijf tegen 2027 met meer dan 8 miljard dollar te hebben verlaagd. Dat is bijna de helft van de uitgaven van Credit Suisse vorig jaar. Maar hoe UBS dat precies wil gaan doen is nog niet bekend.

Volgens Hamers moeten er nog veel details worden uitgewerkt. "Ik weet dat er nog vragen zullen zijn die we niet hebben kunnen beantwoorden", zegt hij erover in een toelichting. "En dat begrijp ik en ik wil er zelfs mijn excuses voor aanbieden."

LEES OOK: Grote onzekerheid over rente in de VS, na omvallen Silicon Valley Bank – dit kun je als belegger het beste doen, volgens een beursstrateeg